Van weerstand naar verandering

Feb 14, 2024

In ons laatste blog over goede voornemens schreef ik dat er vaak gedragsverandering noodzakelijk is om echt in actie te komen op je werkgeluk. Maar gedragsverandering is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of het nu gaat om het aanleren van een nieuwe gewoonte, het afleren van een slechte gewoonte of het verbeteren van ons dagelijks functioneren, het veranderen van gedrag vereist een bewuste inspanning en toewijding. Maar waarom ervaren we zoveel weerstand bij het veranderen van ons gedrag? En belangrijker nog, hoe kunnen we die weerstand overwinnen en succesvol veranderen?

Intrinsieke motivatie

We weten vaak wel wat goed voor ons werkgeluk is, zoals bijvoorbeeld verbinding met collega’s, je werk op je eigen manier kunnen doen en een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Ik zie vaak dat werkgevers begaan zijn met het welzijn van hun medewerkers. Dan komen ze met allerlei suggesties of adviezen. Maar we komen pas in actie als een oplossing ook in ons dagelijks leven past. En als we intrinsiek gemotiveerd zijn om te veranderen.

Eigen regie

Het is voor veel mensen lastig om te komen van wíllen naar dóen. Als je met gedragsverandering aan de slag gaat, zitten er in ieder mens weerstanden. Allereerst vinden we het niet fijn om iets opgelegd te krijgen. Uit onderzoek weten we dat alles wat van buitenaf gestimuleerd wordt, snel wegzakt. Daarom draaien onze programma’s om eigen regie. Mensen moeten zelf bedenken: Wat wil ik graag? En hoe kom ik daar?”

Daarnaast zijn we snel geneigd tegenargumenten te bedenken op goed bedoelde tips en tricks. We reageren met ‘ja, maar’ en komen dan met een reden waarom iets niet lukt. Bijvoorbeeld ik heb het zo druk, ik heb geen tijd om mijn collega’s op te zoeken. Het is daarom effectiever als medewerkers zelf met argumenten komen wat meer verbinding met collega’s voor hen kan betekenen. En vervolgens zelf voorstellen doen voor oplossingen die voor hen wel werken. Zoals bijvoorbeeld op vaste dagen samenwerken op kantoor, een maandelijkse borrel of een lunchwandeling.

Tot slot hebben we moeite om in actie te komen. Wat daarbij helpt is kleine stappen zetten. En beginnen met een haalbare en concrete verandering op een concreet tijdstip. Eén keer per week een lunchwandeling met een collega, in plaats van elke dag.

In onze programma’s ondersteunen wij medewerkers om hun weerstand te overwinnen. Ze gaan zelf en met hun team met opdrachten aan de slag. Ze worden zich bewust van hun energiebalans, het herkennen van (stress)signalen en patronen. Ze stellen doelen die ze zélf bedenken, komen zelf met oplossingen en experimenteren daarmee; werkt het inderdaad voor mij? Op individueel maar ook op teamniveau wordt zo eigenaarschap gecreëerd.

Kun je als werkgever dan niet veel betekenen in het werkgeluk van je medewerkers? Gelukkig wel! In het volgende blog kun je hier meer over lezen.