Tien voor Gea Peper - HappinessBureau

Dec 03, 2024

Gea Peper is een vooraanstaand expert op het gebied van employee experience en werkgeluk. Ze is keynote spreker, adviseur en oprichter van het HappinessBureau, dat als doel heeft werkgeluk in organisaties te vergroten. Gea heeft een achtergrond in managementconsultancy en HR, en is meervoudig bestsellerauteur van o.a. ‘Word een Woest aantrekkelijke Werkgever met Werkgeluk – Naar een organisatie waar mensen willen (blijven) werken’. Daarnaast is ze hoofddocent van de opleiding Werkgelukdeskundige en schrijft ze regelmatig artikelen voor Trends in HR en PWnet.nl, het grootste platform voor HR-professionals in Nederland. WIJ stelden Gea tien vragen over werkgeluk:

  1. Wat betekent werkgeluk voor jou persoonlijk?

Werkgeluk betekent voor mij een combinatie van betekenisvol werk, persoonlijke groei en fijne contact met mensen. Ik haal voldoening uit het gevoel dat mijn werk bijdraagt aan een groter geheel en dat het echt impact heeft. Het kunnen doen waar ik goed in ben, autonomie ervaren en concrete resultaten zien, geven me energie. Tegelijkertijd is een positieve werksfeer belangrijk. Goede relaties met collega’s en plezier op de werkvloer maken voor mij een groot verschil. Het gevoel mezelf te kunnen zijn en samen te werken in een omgeving waar humor, respect en waardering aanwezig zijn, maakt mijn werkplek compleet. Dat is werkgeluk voor mij. 

  1. Waarom is het belangrijk voor organisaties?

Werkgeluk leidt tot meer betrokkenheid, productiviteit en loyaliteit van medewerkers. Het verlaagt ziekteverzuim en personeelsverloop, wat zowel kostenbesparend als strategisch voordelig is. Blije medewerkers maken vaak blije klanten, wat een positieve impact heeft op de bedrijfsresultaten. Daarnaast is het wel belangrijk dat je niet alleen op de positieve uitkomsten, zoals hiervoor genoemd, gaat sturen, maar je het je medewerkers ook echt gunt dat ze gelukkig kunnen zijn op het werk. Anders wordt het een trucje en werkt het niet (en zeker niet op de lange termijn). 

  1. Welke drie belangrijkste factoren dragen volgens jou het meest bij aan werkgeluk binnen een organisatie?

Vanuit het HappinessBureau hebben we hier uitgebreid onderzoek naar gedaan (en in 2023 nog weer eens bevestigd gekregen) dat het gaat om de volgende factoren (die wij hebben samengebracht in ons P3F-model):

  1. Zingeving (Purpose):
    Medewerkers ervaren werkgeluk wanneer ze het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet en bijdraagt aan een groter geheel. Zingeving kan worden versterkt door te praten over waarden en drijfveren en de impact van het werk zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld, een team dat wegen sneeuwvrij maakt, kan trots voelen door bij te dragen aan een veilige omgeving.
  2. Voldoening (Flow):
    Het ervaren van flow, ofwel helemaal opgaan in je werk, draagt sterk bij aan werkgeluk. Dit ontstaat wanneer medewerkers hun talenten benutten, autonomie ervaren, gewaardeerd worden en concrete resultaten behalen. Organisaties kunnen dit ondersteunen door jobcrafting te stimuleren en regelmatig erkenning en waardering uit te spreken. Ook nieuwe dingen doen, leren, je ontwikkelen hoort hierbij.
  3. Plezier en Verbinding (Fun & Friendship):
    Een positieve werksfeer en goede relaties met collega’s zijn essentieel. Plezier op de werkvloer ontstaat wanneer medewerkers zichzelf kunnen zijn en goed contact hebben met collega’s. Dit kan worden bevorderd door activiteiten buiten het werk te organiseren, af en toe dingen doen waardoor je je teamgenoten beter leert kennen en leidinggevenden te stimuleren authentiek en positief te zijn. 
  1. Kun je een praktijkvoorbeeld geven van een organisatie die succesvol werkgeluk heeft geïmplementeerd? Wat hebben ze precies gedaan?

Wij werken (o.a.) samen met Incotec, een zaadveredelingsbedrijf in Enkhuizen en zij zijn al ruim 5 jaar bezig met werkgeluk. Zo hebben ze in de afgelopen jaren onder andere een werkgeluk ambassadeursnetwerk opgezet (en getraind), een werkgeluk-programma voor medewerkers opgezet, verschillende werkgeluk-activiteiten georganiseerd (een eigen ‘happy@Incotec’ week, elk jaar in juni), aandacht besteed aan talentontwikkeling, buddies tijdens de onboarding ingesteld, cultuurcafé’s georganiseerd en nog veel meer. Het belangrijkste is dat ze werkgeluk als uitgangspunt nemen en hier ook naar handelen. Elk jaar wordt werkgeluk gemeten en gaan HR, management en elk team aan de slag met de uitkomsten. En aan de stijging van het werkgeluk-cijfer zie je dat het werkt! Meer weten over wat ze doen kun je hier lezen of beluisteren: https://www.hpbbnieuws.nl/?p=3451 

  1. Wat zijn de grootste uitdagingen die organisaties tegenkomen bij het verbeteren van werkgeluk, en hoe kunnen ze deze overwinnen?

Zoals bij elke verandering heb je te maken met weerstand tegen iets nieuws, iets onbekends. Niet iedereen weet precies wat werkgeluk wel of niet inhoudt. Daarnaast denken sommigen dat het een project is dat je in een paar maanden regelt, maar is het juist iets wat je structureel moet verankeren in de organisatie. Op korte termijn succes boeken met werkgeluk is relatief gemakkelijk, maar dit vasthouden en ook zaken aanpakken die werkgeluk in de weg staan, vraagt heel wat meer van een organisatie. 

  1. Hoe kunnen HR-managers en leidinggevenden een cultuur van werkgeluk bevorderen?

Ik geef hier even het korte antwoord want hier hebben we een heel boek over geschreven ;-). Voor HR is het belangrijk dat ze actief aan de slag gaan met het meten en optimaliseren van elke fase van de medewerkersreis (zoals onboarding, maar ook leren & ontwikkelen enz.) en deze continue blijven aanpassen voor meer werkgeluk. Voor leidinggevenden is het van belang dat ze de drie rollen van een goede manager (leider, manager, coach) consistent toepassen en ook werkgeluk als uitgangspunt voor zichzelf en het team nemen. Wil je hier een uitgebreid antwoord op, dan verwijs ik met veel plezier naar ons laatste boek (en inmiddels bestseller) ‘Word een woest aantrekkelijke werkgever met werkgeluk’ (2023). 

  1. Is werkgeluk een hype?

Nee, werkgeluk is geen hype, maar een blijvend essentieel onderdeel van een gezonde en gelukkige werkomgeving. Hoewel het begrip de afgelopen jaren populairder is geworden (zelfs Nespresso adverteert ermee), is het belang ervan diepgeworteld in psychologisch en economisch onderzoek. 

  1. Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat werkgeluk duurzaam geïntegreerd wordt in de bedrijfsvoering?

Om werkgeluk succesvol en duurzaam te integreren in een organisatie vraagt om een strategische en langdurige aanpak. Wij hebben hiervoor de Roadmap Werkgeluk ontwikkeld, gebaseerd op onze ervaring met werkgeluk bij inmiddels 100+ organisaties. Deze roadmap biedt een duidelijke structuur en aanpak, verdeeld over drie fasen:

Verkennen: Organisaties verdiepen zich in werkgeluk en best practices, vormen een werkgroep en ontwikkelen een inspirerende visie gekoppeld aan kernwaarden. Een nulmeting (bv. enquêtes) geeft inzicht in de huidige situatie en vormt de basis voor interventies.

Veranderen: Acties zoals een kick-off event creëren bewustwording en enthousiasme. Leidinggevenden worden getraind om werkgeluk te stimuleren, en medewerkers krijgen tools en training via een werkgelukprogramma.

Verankeren: Werkgeluk wordt geborgd in de cultuur via procesverbeteringen voor meer werkgeluk, innovatie vanuit de werkvloer en regelmatige evaluaties. Dit zorgt dat werkgeluk onderdeel wordt van het DNA van de organisatie.

De Roadmap Werkgeluk benadrukt dat het integreren van werkgeluk een doorlopend proces is. Het vraagt om herhaling, reflectie en doorontwikkeling, met als doel een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich gelukkig, betrokken en trots voelen. 

  1. Wat is jouw belangrijkste advies voor een bedrijf dat net begint met het implementeren van werkgeluk-initiatieven?

Start met de Roadmap Werkgeluk zoals bij vraag 8 is beschreven en zorg ervoor dat werkgeluk geen project is, maar een visie die je omarmt en als uitgangspunt neemt bij alles wat je doet. 

  1. Wat gebeurt er als wij als organisatie niet aan de slag gaan met werkgeluk?

Veel organisaties hebben te maken de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor ze veel tijd kwijt zijn aan het rekruteren van nieuwe medewerkers en vervolgens ervoor te zorgen dat medewerkers succesvol aan de slag kunnen en daardoor ook langer blijven bij de organisatie. Daarnaast zullen veel organisatie herkennen dat stress en burn-out klachten een rol spelen. En je wilt juist dat je de juiste medewerkers aantrekt die bij de organisatie passen, productief kunnen zijn en floreren op het werk. Welke andere manieren zie je dan als organisatie om dat te bewerkstelligen? Je kunt wellicht moeite hebben met de term werkgeluk, de onderliggende principes zijn goed onderzocht en bieden concrete handvatten om ermee aan de slag te gaan. Wij zien bij organisaties die ermee aan de slag gaan dat hun werkgelukscore (significant) stijgt. Dat heeft een positieve uitstraling op de organisatie, op huidige medewerkers, maar zeker ook op nieuwe medewerkers. Zo hoorden we recent dat een bestuurder een telefoontje had gekregen van iemand die zei: ‘jullie zijn bezig met werkgeluk, kan ik bij jullie komen werken?’